Zapojili jsme se do přírodní výstavy

V termínu od 5. do 12. října se v Zámeckých zahradách v Roudnici nad Labem uskutečnila Výstava na stromech. Tato akce zde byla uspořádána již podruhé a pomalu se stává místní každoroční tradicí. Roudnice nad Labem se svým zapojením přidala k již více než stovce míst České republiky, kde se ve stejném období představují fotografie zabývající se aktuálními závažnými tématy v oblasti obchodování a společenské spotřeby. Tématem pro tento rok byl spravedlivý obchod s kakaem a rovné podmínky pro jeho pěstitele. Iniciátorem akce je Fairtrade Česko a Slovensko, roudnickým zapojeným organizátorem byl tým projektu MAP Roudnicko.

Organizace výstavy spočívá v jednoduché bezplatné registraci na webu: https://fairtrade-cesko.cz/zapojte-se/vystava-na-stromech/, jehož provozovatelé zašlou zavčasu podklady k výstavě, a následném vyvěšení osvětových fotografií s textem na veřejně frekventovaném místě, jakým je ideálně park, zahrada, předškolní dvůr či prostranství. Přidanou hodnotou práce s fotografiemi mohou být jednoduché nebo i složitější výtvarné úpravy – fotografie lze zarámovat, laminovat, zpevnit kartonem, sloučit do koláže a mnoho dalších technik. Během týdne konání jsme uvítali v Zámeckých zahradách několik základních škol z Roudnice i okolí a žáci zvládli také vzdělávací lekci, při které aktivně pracovali s texty u vyvěšených fotografií. Od pedagogů, kteří se s žáky vypravili ven výstavu navštívit nebo se u ní zastavili při cestě za dalším cílem, jsme obdrželi zprávy, že s žáky o otázkách šetrného přístupu dále diskutují a propojují je se školními předměty. Příklady bylo pročítání článku na hodině angličtiny, čtení příběhů při českém jazyce a vyhledávání dalších informací v počítačové učebně. Výstavka po ukončení vyvěšení v zahradách dále směřuje do škol, které ji v rámci svých možností dále využijí ve svých venkovních, popřípadě vnitřních prostorách. Pevně věříme, že akce tohoto charakteru mohou být proveditelné i v rámci třídního kolektivu a těšíme se, že šikovná třída, školní družina či klub převezme organizaci veřejné výstavy a my můžeme být příštími návštěvníky.

Děkujeme za spolupráci Fairtrade Česko a Slovensko a všem návštěvníkům a zájemcům za jejich nadšení a čas strávený v přírodě i za nepříznivého počasí.

IMG_20191008_090509

IMG_20191008_090542

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *