Masopustní výstava masek z našich škol

Měsíc únor se pojí s masopustní tradicí, karnevaly, trhy a maskami. Společenské aktivity letos nebyly možné, ale přesto se děti a žáci se svými pedagogy o tradici učí a mohou se jí věnovat po svém. Ve spolupráci se Školou Osmičkou, kde se žáci učí v projektech, jsme připravili venkovní výstavu masopustních masek. Tato výstava se uskutečnila od 18. 2. v Zámeckých zahradách v Roudnici nad Labem a zapojit se se svými výtvory mohli všichni z Roudnice i okolí. Umělci a vystavovateli se tak stala např. jmenovaná Škola Osmička, Masarykova MŠ, vědomická lesní Školka jinak, MŠ Pohádka, MŠ Písnička a mnozí další zruční tvůrci. Bonusem navíc pro návštěvníky jistě bylo, když škola zvolila jednotný styl tvorby a bylo možné její masky ihned spolehlivě rozeznat. 

Obrovský dík tedy patří všem, kteří se jakkoliv zapojili a ve škole nebo ve svém domácím prostředí při distanční výuce vyráběli a ve sněhu donesli své výrobky do zahrad, kde potěšili okolí. Vážíme si všech zpráv, které jsme obdrželi, sdílení akce a fotek i z jiných obcí. Obdrželi jsme odkazy na masopustní veselí v MŠ Chodouny, které si můžete prohlédnout níže:

MŠ Foto Masopust 2021

MŠ Foto video masopust 2021

Někteří šikovní tvůrci nám také do speciálního masopustního sešitu napsali povídání o této tradici, jejich maskách a oslavách:

„Každý rok si připomínáme tradice, vysvětlujeme Masopust a pořádáme karneval. Každé dítě si vyrobí svoji papírovou škrabošku a přinese do školky maškarní převlek. Letos jsme se zaměřili na zvířecí škrabošky a partu zvířátek obohatili veselí klauni.“ (MŠ Písnička – U Mevy)

 

„Naše děti se nejvíce těšily na maškarní karneval v MŠ. Každý měl svojí originální masku a ve volném čase ještě stačily vyrobit kloboučky pro klauna, škrabošky zvířátek, klauny, úsměvy. A k Masopustu patří velké jitrnice, než začne čtyřicetidenní půst, který trvá až do Velikonoc.“ (MŠ Pohádka)

 

„S mojí maskou mi pomáhala maminka, škraboška s očima :-)“ (Toník Procházka, 5 let)

 

Masarykova MŠ

 

IMG_20210222_123344

 

I když jsme se chtěli aktuálně hlavně trochu rozveselit a dostat ven na čerstvý vzduch, nemusí být výstava jednorázovou záležitostí, ale můžeme ji s radostí zkusit i příští rok.

Šíření akce, domluva prostoru a příprava byla zajištěna projekty MAP ORP Roudnice nad Labem II, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009158, Zdravá MAS a Místní agenda 21, vše pod organizací MAS Podřipsko. Pracovníky je rovněž zajištěn sběr vystavených výrobků na konci února, které budou dále na památku uloženy na MAS v Očkově ulici.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *