Uspořádali jsme Den pro polytechniku v Roudnici nad Labem

Ve čtvrtek 21. 11. 2019 proběhl v hotelu Koruna na náměstí Jana z Dražic v Roudnici nad Labem Den pro polytechniku. Tematicky zaměřená akce pro žáky základních škol představila tradiční i nové stavebnice, řemesla a věnovala se také rozvoji digitální gramotnosti. Všechny uvedené oblasti náleží do polytechnického vzdělávání, kterému je aktuálně věnována značná pozornost. Cílem akce bylo žáky přivést k technickým a řemeslně zaměřeným činnostem, ze kterých mají mnozí často zbytečné obavy nebo je považují za méně zábavné.

Žáci si jednotlivé aktivity prakticky vyzkoušeli a z některých si odnesli i vlastní výrobek na památku. Lektoři vzdělávacích aktivit se věnovali menším skupinkám žáků, tak aby mohla být poskytnuta dostatečná pomoc a pozornost při tvoření každému. A jaké aktivity se nám podařilo během akce realizovat?

Dorazil pan Jiří Mládek, volnočasový sběratel stavebnice Merkur, jehož sbírka a výtvory dosáhly takové úrovně, že se pravidelně účastní výstav po celé ČR i v zahraničí. Pro žáky nabízí tvořivé workshopy, takže se nejen podívají, ale i si sami něco vytvoří a vystaví.

Další stavebnicí byla souprava Robotis, kterou představily studentky z roudnického gymnázia.

Pozvali jsme i populární Hoblinkovou dílnu paní Lady Cejhonové, která se svým programem navštěvuje školy v České republice a již prvostupňové žáky učí práci se dřevem. Na pracovních poncích si žáci vyřezali vlastní tvary, obrousili je a zarovnali. Vznikla tak srdíčka, kytičky a mnoho dalšího, co si žáci mohli odnést s sebou domů na ukázku.

Z Litoměřic k nám přijely dvě dámy se svými výtvarnými dílnami. Paní Irena Štyrandová, která se dlouhodobě věnuje práci s papírovinou a s žáky vytvářela ruční papír, měla uspořádaných několik výstav a je možné navštívit její workshopy v dílně ručního papíru. Paní Alžběta Semrádová působí v litoměřické galerii a zde pravidelně realizuje vzdělávací programy pro žáky, kterým přibližuje restaurování obrazů, slavná díla a malování pomocí přírodnin.

Z Úštěcka jsme pozvali paní Andreu Novotnou, která pracuje se včelím voskem z vlastních včelích úlů. Žáci si vyrobili svíčky, vyzkoušeli oblek včelaře a své znalosti o včelařství prokázali v pracovních listech.

Z oblasti digitální gramotnosti jsme žákům ukázali, jak probíhá 3D tisk, malovali 3D pery a připravili trasu pro ozoboty, malé roboty, kteří podle barev trasy postupují a plní naprogramované úkoly. Na akci jsme přivítali také odborný tým ze společnosti Metodický kabinet digitálního vzdělávání, který vytváří na chytré tabuli výukové programy pro žáky. Ti pomocí tabletů plní úkoly a střídají se i při přímé práci s tabulí.

Na akci jsme několikrát uspořádali také Vědecké laborky. Lektoři libochovické společnosti Marstafit se zábavnými vědeckými programy a hrami navštěvují i mateřské a základní školy a vedou žáky k lepšímu porozumění chemických, fyzikálních a biologických jevů.

Celkem se akce zúčastnilo 304 žáků z 5 škol, z toho 14 tříd a 1 školní družiny.

Všem lektorům i návštěvníkům z roudnických i okolních škol mnohokrát děkujeme, doufáme, že byli s průběhem spokojeni a aktivity je bavily. Budeme se těšit na další akce v budoucnu!

 

IMG_20191121_091501

 

IMG_20191121_104438

IMG_20191121_111618

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *